onsdag 10 april 2013

Farlig förmåga

Farlig förmåga
Skriven av Jessica Spotswood
Del 1 i Systrarna Cahill

Det är i slutet av 1800-talets England och efter en tid där häxorna hade makten har Brödraskapet nu tagit över. Deras rädsla för att häxorna ska återta makten är stor och för att hålla dem i schack har de skapat ett patriarkalt samhälle där kvinnor är underordnade männen och häxor förs bort. Här lever Cate med sina två yngre systrar, Maura och  och deras pappa som varit lite frånvarande sedan deras mamma dog. Cate och båda sina systrar är häxor och har lyckats hålla det hemligt under alla sina år. Men så hittar Cate sin mammas gamla dagbok, och det börjar gå upp för henne att de inte är så säkra som de tror att de varit.

Jag var jättetaggad på att läsa den här boken - häxor, England under sent 1800-tal, kärleksproblem - what's not to like? Samtidigt var jag lite orolig eftersom det är en sådan bok som vanligtvis faller in under den där Young Adult paranormal romance-genren som jag gärna undviker. Men på grund av de faktorer jag tidigare nämnt och det faktum att den bevisligen stod ut från massan av YA paranormal romance genom att översättas till svenska så ville jag ändå läsa den och hoppas att den skulle vara bra.

Så vad tyckte jag om boken? Jo jag älskar samhället de lever i, hela konceptet med att häxor lever gömda och att Brödraskapet är sådär extremt religiösa. Det är lite som häxjakten, bara att den är under 1800-talet istället för 1600-talet. Kanske var det så att i den här bokens värld så failade häxjakten på 1600-talet och häxorna lyckades ta över istället för att bli jagade. Att det var där häxornas välde började och höll på fram till Brödraskapet tog över.

I början tyckte jag väldigt mycket om huvudpersonen, hon var liksom inte den sympatiske av systrarna. Istället var det mittensystern Maura jag tyckte mest om och jag gillade verkligen att störa mig på huvudpersonen. Det var jättetrevligt att läsa ur ett perspektiv som inte var värsta geniet och alltid hade modet att göra rätt. Sedan kom tyvärr en sådan där karaktärsutveckling och Cate visade sig vara jättesmart och klok och rolig. Jag måste erkänna att jag blev lite besviken. Dessutom insåg hon inte att hon var så fantastisk förrän hon träffade en kille som kunde visa henne det vilket också kändes lite uttjatat. Det finns andra sätt att "hitta sitt bättre jag" än genom att skaffa en pojkvän.

Resten av karaktärerna i boken var faktiskt riktigt bra. Jag gillar hur ingen var vad första intrycket gav och alla karaktärer hade djupa hemligheter och sina små egenheter. De kändes genomtänkta och de var alla intressanta.

Sedan vill jag prata om kärlekshistorien. Eller jag kanske borde säga kärlekstriangeln, men jag vet inte riktigt. Först när jag märkte att en kärlekstriangel var på väg så var min första tanke "NEEEEEEEJ". Jag är trött på kärlekstrianglar. Men grejen med den här kärlekstriangeln var att den liksom aldrig riktigt blev en kärlekstriangel, för det var så himla uppenbart vilka två som ville ha varandra. Det var snarare en "ska-jag-välja-det-kloka-valet-eller-följa-mitt-hjärta-triangel". Därför blev den aldrig särskilt jobbig och tröttsam som många andra trianglar kan vara.

Handlingen är det jag inte alls är särskilt förtjust i, och jag tror det är där skon klämmer för hela genren av paranormala YA-böcker. Jag är helt enkelt lite trött på alla dessa utvalda människor, profetior, undergroundsällskap och speciella förmågor att hålla hemliga. Jag känner inte spänningen i att vilja veta vad som händer för jag får intrycket av att jag redan vet vad som kommer.

Som en liten sammanfattning så blev jag alltså glatt överraskad av karaktärerna som var både roliga och lite mer djupbottnade än vad jag väntat mig. Jag kände dock att den inte riktigt var tillräckligt unik för att jag ska bli intresserad och vilja läsa mer. Men kärlekshistorian fastnade jag verkligen för i slutet och kan nog tänka mig att läsa nästa bok för att se hur det går med den.


Titel: Farlig förmåga
Originaltitel: Born Wicked
Författare: Jessica Spotswood
Översättare: Jan Risheden
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2013
Sidor: 335
Språk: Svenska


Tack Rabén & Sjögren för rec.ex!

2 kommentarer:

  1. Kul att höra dina tankar :) Håller med om att man inte behöver en pojkvän för att förbättra sig - det känns alldeles för uttjatat och dessutom nedlåtande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Om det bara var i den här boken hade det liksom varit ok, men det här är verkligen inte det första bok jag läst där det är så :/

      Radera