måndag 2 april 2012

Alcatraz versus the evil librarians

Alcatraz versus the evil librarians
Skriven av Brandon Sanderson

Alcatraz har hoppat från fosterfamilj till fosterfamilj ända sedan han var liten. Anledningen är helt enkelt att han alltid har sönder saker. Bilar, kök, dörrhandtag, datorer. Det räcker med att han rör vid något så går det sönder. Nu har han vant sig vid att inte längre bry sig. Varken om sina fosterfamiljer eller att han förstör allt. Men på sin 13 födelsedag kommer det en burk med sand på posten, och den blir genast stulen. Dagen efter dyker en gammal man som påstår sig vara Alcatraz morfar upp utanför dörren. Trots att de aldrig tidigare träffats så verkar han veta allt om Alcatraz redan, och han hävdar också att burken med sand var oerhört viktig. De måste ta tillbaka den från de som tagit den - de onda bibliotekarierna. De som styr världen med järnhand bakom ett par hornbågade glasögon och en biblioteksdisk.

Den här boken var verkligen helt skruvad. En bok som passar in under genren "random but hilarious". Om det nu finns en sån genre alltså. Sanderson vrider på självklara saker och hävdar motsatsen. T.ex så är svärdet ett mycket mer effektivt vapen än en en pistol, för "ju fler saker som kan gå fel går fel". Svärdet är simpelt, pistolen däremot har många fler möjligheter att gå sönder.

I början är det hur kul som helst. De första 50 sidorna var ett enda stort LOL. Sedan blev det lite små skrattanfall då och då, men efter ungefär 100 sidor blev det för mycket. Alla nya idéer blev bara löjliga. Som tur var så började författaren trappa ner på random skämt där, annars hade det blivit riktigt irriterande.

Idéen till boken är helt genialisk. Hur bäst som helst! Bibliotekarier är kanske inte den yrkesgrupp man först tänker på som "onda". Snarare tvärt om, men här känns det helt naturligt när jag väl kommit in i boken. Det förklaras så bra, och författaren lyckas verkligen skapa en historia kring hur bibliotekarierna tagit över världen och skapat samhället. Det är både underhållande och en aning skrämmande måste jag erkänna.

En annan sak jag tycker var väldigt rolig är hur författaren hela tiden kommenterade om hur han skrev. Ett exempel är "Are you annoyed with me yet? Good. I've worked very hard - perhaps I will explain why later - to frustrate you. One of the ways I do this is by leaving cliff-hangers at the ends of chapters. These sort of things force you, the reader, to keep on plunging through my story". Så börjar ett kapitel i boken. Det är riktigt roligt. Särskilt när han hittade på ett eget ord, bara för att irritera läsaren som behöver slå upp det i en ordbok för att sedan inte hitta det. Så sadistiskt men roligt!

Handlingen tycker jag var lite tråkig. Det kändes som att den kom lite i skymundan bakom allt det roliga och knäppa, och trots att det var action typ hela tiden så blev det aldrig spännande. Hade handlingen varit bättre så tror jag att även att allt det roliga inte hade blivit för mycket, som det blev nu. Men det var ändå en kul och annorlunda bok.

Nu vill jag bara visa lite awesome citat också.

"Everybody has a grandfather - two of them, actually. Just because you haven't seen them doesn't mean they don't exist. In that way, grandfathers are kind of like kangaroos."

"Obviously, you are a person of poor judgement. I would ask you to kindly refrain from drawing conclusions that I don't explicitly tell you to make. That's a very bad habit, and it makes authors grumpy. "

"But ... just because I haven't been there doesn't mean anything. The ocean is like kangaroos and grandfathers - I believe that other people have seen it."
  
 "What about the chaos?" I demanded. 
"Done!" Charles said. 
"We each moved six books out of their proper places," called George the Stegosaurius. "It will take them days to find them all and put them back." 
"Though we did put them into place backward," Charles said. "You know, so they could be seen more easily. We wouldn't want it to be too hard."


Titel: Alcatraz versus the evil librarians
Författare: Brandon Sanderson
Förlag: Scholastic
Utgivningsår: 2007
Sidor: 308
Språk: Engelska

1 kommentar:

  1. Låter som en rolig bok, måste läsa den nån gång

    SvaraRadera