onsdag 1 februari 2012

Tiden ...

På senaste tiden har jag blivit otroligt fascinerad av tid. Det började med Doctor Who, där huvudpersonen reser i tiden. Sedan har jag gått omkring och funderat på den väldigt mycket. Jag såg filmen In Time, där människorna använde tiden som pengar. Vi fick temat Dåtid, Nutid, Framtid på nationella proven i svenska. Jag började tänka tillbaka till boken Momo eller kampen om tiden av Michael Ende och jag funderade kring tidvändaren i Harry Potter.

Tiden är så otroligt fascinerande. Egentligen är den ju ingenting, för om inte människan börjat tänka kring den och namnsatt dem så kanske vi aldrig skulle tänkt på den. Hade klockan aldrig uppfunnits hade vi nog aldrig reflekterat kring den lika mycket. Men nu är tiden en stor del av samhället. Vi skulle inte fungera utan den. Därför tycker jag det är så intressant när de i filmer, böcker och tv-serier börjar rucka på tiden. Trots att det i verkligheten är helt omöjligt och otänkbart.

Ni som läst min blogg ett tag har säkert märkt att min favoritgenre inom böcker är "dystopiska framtidsskildringar" (eller vad man nu ska kalla dem). Det är så fascinerande att se hur författarna spekulerar i hur framtiden kommer se ut. Eller när jag läser en sådan bok, och de pratar om tiden vi lever i, 2000-talet. Jag tycker det är så häftigt.

Jag älskar även tidsresor. När någon kan ha känd en person i hela sitt liv, men reser tillbaka i tiden inser att personen inte känner en än. Jag älskar hur jag måste tänka och vara uppmärksam hela tiden för att hänga med.

Så nu har jag börjat fundera på olika böcker där tiden har stor betydelse. Momo eller kampen om tiden är en av mina gamla favoriter. Tidsresenärens Hustru är också en helt fantastisk bok. Jag har för mig att det finns lite intressanta saker som handlar om tid i Jellicoe Road. Hur dåtid knyts ihop så fint med nutid. Eller så inbillar jag mig om det kanske, bara för att den är så bra.


       Sedan kommer jag inte på några fler. Men jag skulle verkligen vilja läsa några, så om någon har något tips så får ni jättegärna kommentera här under!

9 kommentarer:

 1. Ska nog läsa Tidsresenärens Hustru snart :)

  SvaraRadera
 2. Tidsresenärens hustru är ju alldeles underbart fin. Jag sträckläste den och grät och hade mig - borde läsa om den :) Momo eller kampen om tiden är ju också jättefin. Men ja, tips på andra lite tidsrelaterade böcker... Det första jag kommer att tänka på är Tjuven Althalus-böckerna av David Eddings, där är det en hel del tidsbändande och tid/rum-resor, med riktigt intressanta resonemang bakom.

  Och tack, för att du påminde mig om att jag måste se In time! :D

  SvaraRadera
 3. Ah, jag älskade konceptet i In Time!

  Om du är intresserad av film, inte bara nya, kan jag rekommendera Apornas Planet i kategorin sci-fi/dystopi =)
  Eller boken t.o.m. Har endast läst en förenklad variant på franska dock.

  SvaraRadera
 4. Då kan jag tipsa om Lauren Olivers "Resten får du ta reda på själv", där tiden spolas tillbaka varje natt för att Samantha, huvudpersonen, ska få återuppleva samma dag igen. Vilket händer sju gånger...
  Inte den bästa bok jag läst, men om du är inne på det här med tid blir det nog en bok som fortsätter hålla dina tankar vid liv ;)
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 5. Den nya (R)evolution, är väl menad att fungera som en prequel till originalet från 60-talet. Har inte sett den, men har hört bra saker om den =)

  SvaraRadera
 6. Frågestund på bloggen, kika gärna in och lämna en liten fråga! :D

  SvaraRadera
 7. Såg att du gillar "i morgon när kriget kom" serien. Glöm inte att det finns tre "fortsättningar" efter de 7 första böckerna. De heter typ "Ellie: o sen nått" :)

  SvaraRadera
 8. Åh, Momo är ju helt underbar! Måste läsas om snart känner jag!

  SvaraRadera
 9. Tidväktaren av Jeanette Winterson är en ungdomsbok som handlar väldigt mycket om tid. Spännande var den också.

  SvaraRadera