torsdag 28 juli 2011

Pappa gästbloggar: I nöd och lust

Hejsan allihopa! Jag tyckte det var dags att min pappa introducerades i bloggvärlden så här är en liten gästrecension av honom. 


Vilken ära att få vara gästbloggare hos Nea - är lite osäker på om det faktum att jag ibland är sponsor till Neas bokinköp har spelat in..? Boken jag blivit ombedd att recensera heter I nöd och lust och är skriven av Elizabeth Gilbert.
I nöd och lust handlar om Liz och Felipe som av myndigheterna i USA blir 'tvingade' att gifta sig - trots att dom båda är jätteöverens om att dom absolut inte vill! Felipe, som är Australiensisk medborgare, släpps helt plötsligt inte in i USA med mindre än att han gifter sig med Liz. Det ställer till med en hel del komplikationer eftersom dom redan bor där, tillsammans dessutom... Samt att båda arbetar med USA som bas. För Filipe innebär det dessutom att han fråntas möjligheten till försörjning, medan det är lättare för Liz som är författare och som sådan kan författa var som helst. 
Under sin påtvingade exil reser som runt i olika länder i Asien, dels för att Felipe tidigare bott där, dels för att det är förhållandevis billigt att leva där, men framförallt för att båda trivs i Sydostasien. Boken är skriven ur Liz synvinkel och behandlar äktenskapet ur flera perspektiv. Liz och Filipe tvingas förlika sig vid tanken på att gifta sig och för många och långa resonemang om hur dom vill (och inte vill) att ett äktenskap ska se ut. För att bringa klarhet i vad äktenskapet egentligen är eller kan eller bör vara intervjuar Liz kvinnor i sin släkt och i dom länder och byar dom besöker under sina resor. Hon läser mycket om äktenskapet, både skönlitteratur, forskning och historiska källor.
 
Mest intressant tycker jag boken är när den sätter äktenskapet i ett sammanhang, kulturellt eller historiskt. Resonemangen om äktenskapet som en potentiell kvinnofälla är intressanta även om det mesta känns som det redan sagts. När hon funderar runt homosexuella äktenskap blir det riktigt roligt med bitande ironier runt att den grupp som kanske mest kämpar för rätten att gifta sig förvägras detta av dom konservativa krafter som kanske borde se dom som räddare av äktenskapet. Andra roliga stycken berör staters försök att genom historien försöka styra äktenskapet - genom att lagstifta och moralisera om vad som får ske (eller inte får ske) inom en familj. I en passage hävdar Liz att 'giftermål automatiskt är samhällsfarliga handlingar'.
 
Jag var inledningsvis skeptisk till boken, det kändes som lite torr sommarläsning - men boken är rolig, intressant och läsvärd! Läs den så får du en dos samhällskritik, en duvning i äktenskapets historia - och du får som bonus följa Liz och Filipe under nästan ett års ofrivilligt flackande i Asien.
 
Nu ska jag ge mig på Neas senaste lästips - En dag av David Nicholls.
 


Titel: I nöd och lust
Originaltitel: Committed
Författare: Elizabeth Gilbert
Översättare: Carla Wiberg
Förlag: Bonnier Pocket
Utgivningsår: 2011
Sidor: 303

Tack så mycket pappa, hehe!

2 kommentarer:

  1. Jättekul idé med din pappa som gästbloggare! :)

    Hälsa honom att han gjorde ett bra första intryck som gästbloggare, hehe.

    SvaraRadera
  2. Kul att bjuda in pappa att gästblogga. Det kanske till och med blir så att jag läser boken, den verkar intressant :) Bra tips med En dag förresten, den är en av de bästa böckerna jag läst det här året, ser fram emot filmversionen.

    SvaraRadera