onsdag 26 januari 2011

Var är Jane Eyre?

Var är Jane Eyre?
Skriven av James Fforde

I ett litteraturfanatiskt Storbritannien där böcker är människans stora passion och livsstil lever Torsdag Nesta. Hon jobbar som littkrimmare, vilken menas att hon löser brott som har med litteratur att göra. Men när den ökända skurken Acheron Hades stjäl ett värdefullt originalmanuskrift till en bok får hon ett svårlöst fall på halsen. Hades har nämligen fått reda på hur man kan ta sig in i böcker, och kidnappar en karaktär i boken. Det var dock bara en biroll, så ingen blir särskilt upprörd. men värre blir det när självaste Jane Eyre försvinner, och Torsdag inser att hon är den enda som har chansen att rädda litteraturvärlden från en förfärlig förlust...

Vilken rolig, fin, annorlunda, surrealistisk, originell och fullkomligt underbar lite bok! En hyllning till böckernas stora och fantastiska värld. Full med litterära referenser och osannolikt roliga dialoger gör den här boken mig så glad! Själva berättelsen i sig är egentligen rätt tråkig. All underbarhet ligger i språket, fantasin och alla sjukt roliga små detaljer. Som att nästan alla människor har drontar (sedan länge utdöda fåglar), misstänksamheten mot Shakespeare och farbror Mycrofts kuliga uppfinningar. Det finns inte så mycket mer att säga annat än läs den! Ett litet råd är dock att läsa Jane Eyre innan den här, annars förstår man inte allt det roliga.

Jag lade ut ett citat ur boken för inte så länge sedan, och här kommer ett till:
Joffy var min andra bror. han hade kommit till tro i unga år och prövat på alla möjliga religioner innan han bestämde sig för ASG."ASG?" muttrade Mycroft. "Vad i hela fridens namn är det?" "Allmänna standardgudomen" svarade Polly. "Det är en blandning av alla trosinriktningar. Den tillkom för att förhindra religionskrig"
Ur Var är Jane Eyre, Jasper Fforde, sida 108.

2 kommentarer:

  1. SVAR: TACK!! Jag hade också svårt med att få bilden att likna föremålet, men nu gör ajg en skiss, om den första inte blir bra provar jag igen :P Ge inte upp ;)

    SvaraRadera
  2. Åh, en faster har pratat mycket om den här, och den verkar urkul! Ska bara läsa ut Jane Eyre först. Sen Sarah's Key, Numbers, Breakfast at Tiffany's, The Return of the King, The Hobbit, Krigets År....

    fullbokad L

    SvaraRadera